Evde fotoğraf çekimleri de profesyonel çekimler kadar önemlidir. Zamanda ve mekanda yolculuğun anahtarı fotoğraflardır. Bugün elimize aldığımız fotoğraflarla çocukluğumuza, gençliğimize, okul yıllarına, askerlik anılarına, en çok eğlendiğimiz anlara geri dönüyoruz. Gezdiğimiz yerlere, gördüğümüz ilginç olaylara fotoğraflar aracılığıyla yolculuk yapıyoruz. Fotoğraflar sayesinde içinde bulunduğumuz anı geleceğe aktarıyoruz.
Günümüzde her yaş grubundan bireyin kolayca ulaşabileceği bir fotoğraf çekim yolu var, cep telefonları. Telefonların vazgeçilmez bir parçası olan kameralar, bizlere her zaman fotoğraf ve video alabilme imkanı sunuyor. Birkaç teknik bilgi ve detay ile çektiğimiz fotoğrafları sıradanlıktan çıkarıp geleceğe bırakacağımız anılarda fark yaratma şansımız var.
Fotoğraf, Yunanca Photos ‘ışık’ ve Graphos ‘çizmek’ sözcüklerinin birleşmesinden oluşan bir kelimedir ve “ışıkla çizmek” anlamına gelir.
Fotoğrafta ışık olmazsa olmazımızdır. Öncelikle ışığı doğru kullanmak gerekir. Işık denilince aklımıza sadece lambalar gelmesin, gün ışığı, doğal ve en önemli ışık kaynağımızdır. Açık havada yapacağımız veya kapalı mekanlarda yapacağımız çekimlerde gün ışığından ve yapay ışıklardan (örn. lambalar) nasıl faydalanabileceğimizle başlayalım.
Kapalı bir alanda gündüz fotoğraf çekecekseniz mutlaka pencere ışığından faydalanın. Aydınlık ve yumuşak görünen fotoğraflar için, güneş ışığının içeriye direkt gelmediği bir pencere yanı kullanılabilir. Güneşin direkt geldiği pencerelerde de güneşlik, stor perde kapatılıp yumuşak ışık elde edilebilir.
Görseldeki odadan örnek vereyim. Sarı sandalyenin olduğu taraftaki, ışığın direkt geldiği duvar yerine turuncu sandalyenin olduğu taraftaki gölgede kalan duvarı tercih ettiğinizde fotoğraflarınızdaki ışık daha yumuşak olacaktır. Sarı sandalyenin olduğu taraftaki gibi güneş alan bir odanız varsa da mutlaka güneşliğin, varsa açık renk stor perdenin kapalı olması ışığı yumuşatır.
Açık alanlarda fotoğraf çekerken güneşin dik geldiği saatlerde dışarıdaysanız mutlaka gölge bir alanda çekim yapın. Binaların gölgeleri, ağaç altları çekim için en uygun alanlar. Direkt güneş altında çektiğiniz fotoğraflarda yüzler çok parlak, gözaltları ve burun altında keskin gölge alanlar oluşacaktır.
Gölge alanları tercih etmeden rahatlıkla fotoğraf çekebileceğiniz saatler, gölgenizin, boyunuzun 2-3 katı olduğu zaman dilimleridir. Gölgelerin uzun olduğu saatler, güneş ışınlarının dik gelmediği, fotoğraflarınızda fazla aydınlık ve karanlık alanlar oluşturmayacak zamanlardır. Yine de yüze direkt gelen güneş ışığı yerine yandan veya arkadan gelen ışığı tercih etmek daha güzel sonuçlar almanızı sağlar.
Yeni doğmuş bebeklerin refleksleri tam olarak gelişmemiştir. Ani gelen bir ışığa tepkileri biz yetişkinler gibi olamayacaktır. Ani ışık değişimlerine kaşı göz kırpma hareketini yapamayacağından ve gözbebeği refleksleri de henüz gelişmediğinden gözlerine zarar gelme riski vardır. Henüz bilimsel olarak ispatı yapılmamış da olsa böyle bir risk almak doğru olmaz. Flaşlı çekimin yapılmaması minik kuzucukların göz sağlığı için çok önemlidir. 3 aydan büyük çocuklarda da flaş patlamalarının tetikleyici olabileceği, nörolojik sıkıntıları tetikleyebileceği yönünde bilgiler mevcut. Fotoğraf çekmeden önce telefonunuzun flaşının kapalı olduğundan emin olun.
Güneş battıktan sonra dış mekanda çekilecek fotoğraflar için mutlaka bir ışık kaynağının karşısını tercih edin. Sokak lambalarının altında durmak yerine o ışığı biraz daha yüze gelecek şekilde karşıdan almak doğru ışık için önemlidir.
Akşam saatlerinde evde çekeceğiniz fotoğraflar için kullanılacak aydınlatmaya göre konumlanmak gerekir. Tavandan gelen bir ışığın altında durmak yerine duvara yakın bir tarafa geçerek ışığın yüze gelmesini sağlayabilirsiniz. Işığın yeterli olmadığı ortamlarda birinden yardım isteyerek ikinci bir telefonun fenerinden yararlanabilirsiniz. Siz tam karşıdan fotoğraf çekerken ikinci bir telefon, modelinizin tam karşısında değil 45 derecelik bir açıyla yanından (burnun gölgesi yüze düşmeyecek) ve modele çok yaklaşmadan fener ile ışık vererek fotoğrafınızın daha aydınlık olasına yardımcı olabilir.
Sırt üstü yatırarak çekilecek bebek fotoğraflarında bebeğinizin tam üzerinden çekim yapacağınız için hem sizin hem de telefonunuzun gölgesinin bebeğinizin üzerine düşmesi ve görselliği bozması ihtimali her zaman vardır. Bu nedenle gündüz çekimleri daha uygun olacaktır.
Akşam saatlerinde evde yapılacak çekimlere genellikle doğum günü ve özel gün kutlamaları, aile yemekleri vb aktivitelerde ihtiyacımız olacaktır. Onun dışında kalan çekimler için mutlaka gündüz saatlerini tercih edin.
Telefonunuzun kamerasını açtığınızda ve fotoğrafını çekeceğiniz nesnenin üzerine ekranda dokunduğunuzda netlemek için bir kare görürsünüz. Telefon marka ve modellerine göre ayarlar değişiklik gösterse de bu netleme noktasına dokunduğunuzda ışığı ayarlayabileceğiniz bir çubuk belirir ekranda. Bu çubuğu sağa-sola veya yukarı-aşağı kaydırarak fotoğrafınız için uygun aydınlığı yakalayabilirsiniz.
Bebek/çocuk çekimlerinde mümkün olduğunca sade arka planlar tercih edilmelidir ki çocukların ön planda olduğu fotoğraflar elde edilsin. Duvar önü, perde önü, çarşaflar, renkli kumaşlar tercih edilebilir. Herhangi bir kumaş kullanacağınız zaman ütülü olduğundan emin olun. Böylelikle fotoğraflarınız daha profesyonel görünecektir. Yıllar sonra baktığınızda “şu çarşafı da ütüleyip kullansaydım keşke” dememek için biraz zaman ayırıp ütülemek en iyisi.
Oturabilen bebeklerinizi de bir örtü sererek koltukta, kanepede çekebilirsiniz. Sade arka plan her zaman fark yaratır.
Dışarıda çekim yaparken de karışık görüntüleri engellemek için mümkün olduğunca dikkat edin. Açık alandaysanız sarı-yeşil- kahve göz yormayan bir arka plan alabileceğiniz açıları kontrol edin.
Çekimlerden önce sosyal medyada kısa da olsa bir araştırma yaparak fikir edinin. Evde bulabileceğiniz malzemelerle yapabilecekleriniz için önceden planlama yapın. Kullanacağınız aksesuarların bebeğinizden büyük olmamasına dikkat edin. Çok renkli aksesuarlar, bebeğinizden daha fazla dikkat çekeceğinden her zaman mümkün olduğunca sade dekorlar ve aksesuarlar tercih etmeye özen gösterin.
Henüz oturmaya başlamayan bebekleri yatarken çekeceğiniz için zeminde düz durabilen malzemeleri tercih edebilirsiniz. Taze, kuru veya yapay çiçekler, uyku arkadaşı veya sevdiği oyuncaklar, minik oyuncak arabalar, minik balkabakları aksesuar olarak tercih edilebilir.
Oturmaya başladıkları dönemden itibaren asılabilecek dekorlarınızı çift taraflı bantla duvara sabitleyebilir ya da bebeğinizden biraz daha geride kalacak ancak fotoğraf çektiğinizde görünebilecek şekilde çevresine yerleştirebilirsiniz.
Tüm sahneyi oluşturduktan ve çekim için hazır olduğunuzdan emin olduktan sonra bebeğinizi çekim yapacağınız alana alıp çekime başlayabilirsiniz.
Yenidoğanlar için üzerinde isimlerinin yazılı olduğu kıyafetler varsa mutlaka onlar ile çekim yapın. Üzerinde isim yazan kıyafetleri yoksa yıllar sonra baktığınızda hatırlamak isteyeceğiniz kıyafetler ile çekim yapabilirsiniz.
Bebek çekimlerinde bebeklerinizin üzerine tam oturan kıyafetleri tercih ederseniz daha güzel görüntüler elde edersiniz. Gerekirse sadece zıbını ile de çekim yapabilirsiniz, yeter ki bebeğinizin içinde kaybolduğu kıyafetler olmasın.
Her çekimde kullanacağınız kıyafetlerin, oluşturduğunuz sahne ile bütünlük içerisinde olması önemlidir. Renk uyumuna mümkün olduğunca dikkat edilmelidir.
Dış mekanlarda yapılacak çekimlerde de çekimin yapılacağı ortam ile uyumlu renkler kullanılması fotoğraflarınıza güzellik katacaktır. Örneğin doğada yapılacak çekimlerde toprak tonları, krem, ekru, haki her zaman daha uyumlu olur.
Bebeğinizin/çocuğunuzun fotoğraflarını çekerken onların göz hizasın inmeye dikkat edin. Oturabilen veya ayakta durabilen miniklerde tam karşılarından ve göz hizasından çekim yapabilmek için yere oturmanız veya çömelmeniz uygun olacaktır. Henüz oturmaya başlamayan bebeklerimizi fotoğraflarken de burun deliklerini görebileceğiniz bir açıyı değil yüzünü tam karşısından alabileceğiniz şekilde üstten bir açıyı tercih edin.
0-4 ay arası bebek çekimlerinde bebeğinizi düz bir zemine sırt üstü veya yan yatırarak yüzünü tam karşıdan alabileceğiniz bir açıdan çekim yapabilirsiniz. 4. Aydan itibaren yüzüstü yatabilen ve kollarından destek alıp kafasını kaldırabilen bebeklerinizi yüzüstü yatırarak yine yüzünün tam karşısından veya profilini alabilmek için yandan çekebilirsiniz. Destekli veya desteksiz oturmaya başlayan bebeklerinizi oturttuğunuzda da çekim için göz hizasına inmeyi unutmayın. Ayaklanan bebeklerinizi de yerinde durdurabilirseniz yine göz hizasından çekim yapın.
Her şeyi planladık, çekime hazırız, geriye en önemli detay kaldı, kocaman gülücükleri yakalamak. İlk aylarda bebeğinizin ağlamıyor olması yeterliyken ikinci ayın bitiminden itibaren sizin sesinize ve mimiklerinize verdikleri tepkileri yakalamak çok önemli. Telefonunuzu tutacağınız açıyı bulduktan sonra bir elinizle en sevdiği oyuncağı göstererek, bebeğinizle konuşarak fotoğraflarını çekin. Genellikle dördüncü aydan itibaren siz konuştukça kocaman gülücükler alırsınız. Öğrettiğiniz hareketleri, sesleri tekrar etmeye başlayan, ortak bir dil oluşturduğunuz dönemlerde ise çocukları güldürmek kolaylaşır. Fotoğraf çekerken eşinizin, kardeşinizin (bebeğin tanıdığı birinin) size eşlik etmesi de işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.
Tüm çekimlerde olmazsa olmazımız emniyet. Her şeyden önce güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun. Bebeklerinizi sırt üstü yatırarak çekim yapacaksanız kusma ihtimaline karşı gözünüzü üzerinden ayırmayın ve kusarsa panik yapmadan sakince yana doğru çevirin. Bebeğinizi koyduğunuz zeminin çevresinde devrilebilecek, ona zarar verebilecek herhangi bir şey olmamasına dikkat edin. Bebeklerinizi, dengelerini kaybedebilecekleri sepet, kova gibi dekorasyon malzemeleri içerisinde çekmemeye özen gösterin. Kendi çevresinde dönebilen bebeklerin yuvarlansalar da düşmeyecekleri zeminlerde çekim yapmaya gayret edin.
Ayakta durabilen, yürüyebilen bebeklerinizin ayağının takılabileceği, üzerine düşebilecekleri objeleri onlardan uzağa koymaya gayret edin. Merdiven, sandalye, vb yüksek yerlerde veya yakınlarında çekim yapacaksanız ikinci bir yetişkinin çocuğunuzun yakınında olmasına dikkat edin.
Fotoğraf çekimi sırasında mümkün olduğunca hızlı çalışarak farklı açılardan çok sayıda fotoğraf almaya gayret edin. Hazırladığınız sahneleri bir bütün halinde mutlaka alın, ancak bebeğinize yaklaşarak da fotoğraflar çekin. Çok sayıda fotoğrafı arka arkaya almanız istediğiniz kalitede fotoğrafı yakalamanıza yardımcı olur.
Bebeğinizin yakın plan çekimlerini mutlaka alın. Göz açıp kapayıncaya kadar büyüyorlar. Gözleri, burnu, dudakları, elleri, ayakları ve boğum boğum kollarla bacakları mutlaka fotoğraflayın. Detay fotoğraflarını alabileceğiniz en rahat zaman uykuda oldukları zamandır. Uykuda hareketsiz olduklarından fotoğrafları daha yakından ve net çekebilirsiniz.
Birden çok modelin olduğu tüm fotoğraflarda olduğu gibi birden çok çocuğun olduğu fotoğrafları çekmek de zordur. İki çocuğun aynı anda kameraya baktığı fotoğrafları yakalamak için iki değil on katı çaba göstermelisiniz ve çekimi çok kısa sürede bitirmelisiniz. Kardeş çekimleri için sınırlı bir zamanınız olduğundan çekime başlamadan önce tüm dekorların hazır olduğundan emin olun. Kardeş çekimleri sırasında çekim alanından kaçan çocukları yakalamak için bir yetişkinden yardım istemeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Fotoğraflarınızı seri çekim modunda çekerseniz daha kısa sürede daha fazla fotoğraf çekmiş ve anlık hareketlerini yakalamış olursunuz. Bir de doğal fotoğraflar için çocuklarınızı kendi hallerinde bırakmak da hoşunuza gidebilir. Kardeşlerin birbirleriyle oynadıkları, kısacık da olsa sohbet ettikleri, birlikte uyudukları fotoğraflar her zaman en kıymetli anılarınız arasında yer alacaklardır.
Fotoğraflarınızı ücretsiz olarak düzenleyebileceğiniz uygulamalardan en sık ve kolay kullanılanlardan bahsedeceğim.
Bu uygulama ile renk-ışık ayarları yapabilir, fotoğraflarınızı dilediğiniz boyutlarda kesebilir, fotoğraflarınıza metin ekleyebilir, fotoğrafınızda olmasını istemediğiniz yerleri silebilir, kenarlardan ekleme yaparak fotoğrafınızı genişletebilir, hatta başın duruşunu bile değiştirebilirsiniz. Hiç önermesem de çeşitli filtreler ve hazır ayarlar da uygulamada mevcut.
Bu uygulama ile dikey fotoğraflarınızı instagram uygulamasında gönderi olarak paylaşabilmek için kenarlara boşluk ekleyebilirsiniz. En sık kullandığım özelliği “square fit” olsa da fotoğraflarınıza çeşitli efektler ve filtreler uygulama ve yazı yazma imkanı da sunuyor. SnapSeed ile benzer yönleri de var, ancak ücretsiz kullanımda biraz sınırlı kalabilir.
Fotoğraf çekimlerinden sonra fotoğraflarınızı ayıklamayı alışkanlık haline getirin. Telefonların hafızaları sınırlıdır ve görsel açıdan iyi olmayan fotoğrafları saklamanız halinde daha sonra kaydedeceğiniz fotoğraflar ve videolar için yeterli boş alanınız kalmayabilir. Saklayacağınız fotoğrafları seçerken, yıllar sonra torunlarınızla birlikte baktığınızda “iyi ki saklamışım” diyecekleriniz önceliğiniz olsun. Net olmayan, gözlerin kapalı ya da yarı kapalı çıktığı, ışığı iyi olmayan fotoğrafları eleyebilirsiniz.
Evinizde veya kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bilgisayar varsa telefonunuzdaki görselleri her fırsatta bilgisayara, hatta taşınabilir belleklere, harici hard disklere aktarın. Yıl içerisinde belirli aralıklarla her çekiminizden en az 1 fotoğraf seçerek biriktirmeniz ve en azından yılda bir kez baskı alarak albüm oluşturmanız çocuğunuz için çok kıymetli bir hatıra olacaktır.
Uygun fiyatlarla kaliteli baskılar alabileceğiniz bir site önerisi vereceğim:
https://fotografcinburada.com/baski-hizmetimiz/
Bebeğinizin, çocuğunuzun her dönemini fotoğraflamak çok kıymetlidir. Her ay ya da beğendiğiniz her kıyafeti için profesyonel çekimler yapılmasının mümkün olmayacağı muhakkak. Ancak yılda 1 kere olsun profesyonel çekim yaptırmanız, hem bütçenize yük olmayacaktır hem de bebeğinize ömür boyu kalıcı, paha biçilemez anılar bırakmanızı sağlayacaktır.
Telefonlarımız ile çektiğiniz fotoğraflar, profesyonel bir fotoğrafçıdan alabileceğiniz fotoğrafçılık hizmetinin yerini tabi ki tutmayacaktır. Çocuklarınızı mutlu etmek için aldığınız onlarca oyuncağı, kıyafeti, paketli gıdayı, bir dakikalığına mutlu olsunlar diye oyun parklarında harcadığınız jetonları, çocuklara bir değişiklik olsun diye sık gittiğiniz kahvaltıları, kafeleri bir düşünün. Bu aktiviteler yaşamımızın önemli bir parçası, çünkü insanlar sosyal varlıklardır. Ancak bunların hiçbiri çocuğunuza görsel anılar bırakmak kadar kıymetli değildir. Yıllık bütçenizi gözden geçirin ve geleceğe kalacak hatıralarınız için bütçenizde yer açın. Çocuklarınıza, yıllar sonra gördüklerinde “iyi ki” diyecekleri, baktıkça zamanda yolculuğa çıkacakları anılar bırakın.
Çocuklarınıza bırakabileceğiniz hatıralar için çekim örneklerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz: